File_000(3)
File_000
File_000(4)
File_001
File_003
File_002
previous arrow
next arrow

KELLÉKEK

A játékhoz feltétlenül szükséges korongokon kívül nincs szükség másra ahhoz, hogy játszani tudjuk a disc golfot. Több, mint 100 cég gyárt olyan, a játékhoz szükséges korongokat világszerte, amit a sportág nemzetközi szervezete a PDGA elfogad a játékhoz.

A korongok súlyukban, alakjukban, és műanyaguk fajtájában különbözhetnek egymástól, és emiatt a repülési tulajdonságaik is eltérőek lehetnek. Alapesetben egy jobb kezes játékos által fonákkkal végrehajtott dobásnál a repülés végén a korong balra fordulva ereszkedik, tenyeres dobásnál pedig jobbra, bal kezes játékosok esetén pedig fordítva. Az eltérő tulajdonságú korongok azonban jelentősen változtathatnak ezen.

A piacon 130 grammtól 180 grammig találhatók korongok, de a játékosok leggyakrabban a 165-180 grammúakat használják. A könnyebb súlyú korongok leginkább kezdők, és gyerekek számára alkalmasak, repülésüket viszont könnyebben befolyásolhatja a szél, és emiatt röppályájuk kevésbé kiszámítható. A nehezebbek ellenállóbbak a széllel szemben, és könnyebben megjósolható  a  röppályájuk, de ahhoz, hogy megfelelően repüljenek, nagyobb dobóerőt, és robbanékonyságot igényelnek.

A korongok gyártásához műanyagot, vagy gumit, vagy ezek keverékeit használnak. A legtöbb gyártó több fajta műanyagból is készít korongokat, amik leginkább kopásállóságukban, és foghatóságukban térnek el egymástól.

A korongok repülési tulajdonságait négy számmal szoktuk jellemezni, amik a sebességet (speed), a siklást (glide), a kanyarodást (turn), és az ereszkedést (fade) jelölik. A gyártók ezeket a számokat általában magukon a korongokon is feltüntetik.

A sebesség (speed) azt a gyorsaságot jelöli, amivel a korongot el kell dobni ahhoz, hogy a többi tulajdonságainak megfelelően repüljön. A jelölt sebességnél lassabban eldobott korong siklása (glide), és kanyarodása (turn) enyhébb, ereszkedése (fade) pedig erőteljesebb lesz a gyártója által megjelöltnél. A jelölt sebebsségénél gyorsabban eldobott korong siklása , és kanyarodása erőteljesebb, ereszkedése  pedig  enyhébb lesz annál, mint amit a gyártója megjelölt. A korongok sebessége 1 és 14 között lehet. Minél nagyobb ez a szám, annál nagyobb dobási sebességre van szükség ahhoz, hogy a korong az elvárt röppályájának megfelelően repüljön. 10-nél nagyobb dobási sebességű korong a kezdőknek nem ajánlott.

Repülési tulajdonságaik mellett a korongokat megkülönböztetjük aszerint is, hogy általában milyen fajta dobáshoz használjuk őket. A putter korongok a célpont eltalálására, vagy annak kisebb távolságból való megközelítésére szolgálnak. A midrange korongokkal távolabbról is megközelíthatjük a célpontot, a driverek pedig nagyobb távolságokra valók.

Magyarországon korongokat a bigdisc.hu webshopjából lehet vásárolni kb. 4000 és 10000 forint közötti áron.

A korongokon kívül a disc golf játékhoz nem feltétlenül szükséges, de nem árt, ha rendelkezésre áll még egy törölköző, amivel esős időben a korongokat szárazra törölhetjük, egy mini korong, amivel a következő dobás dobópontját jelölhetjük meg, egy hátizsák, ami a korongok tárolására szolgál, és egy másik törölköző, vagy egy birdie bag, vagy magnéziumpor, amivel a kezünket tehetjük szárazzá dobás előtt, hogy megakadályozzok a korong kezünkből való kicsúszását.